Навигација

Рачунски центар

Рачунски центар ЕТФ основан је 1968. године и то као први рачунски центар на овим просторима. У Рачунском центру ЕТФ-а, 1992. године, пуштен је у рад први веб сервер на подручју тадашње Југославије. Овај сервер је садржао први веб сајт. Прва Интернет рачунарска мрежа у YU је успостављена 1994 године између Рачунског центра ЕТФ-а и ФОН-а. Остварење овог линка је била велика револуција на домаћем терену. Једно време је овај линк био окосница за домаћи Интернет. Рачунски центар се од тада па до данас може похвалити бројним пројектима, учешћем и доприносом развоју информатике у Србији.

Рачунски центар отворен је за студенте 24h, 7 дана у недељи и практично, изузев већих празника, стоји вам на располагању нон стоп. Имате приступ ка 60 рачунара са брзом интернет конекцијом и свим програмима потребним за рад и учење на електротехничком факултету. Витални сервиси, као што су пријаве испита, ваш лични садржај, е-пошта или веб презентација су сигурни, бекаповани и активни 99,999% времена у години уз сталну техничку подршку.

Правила коришћења услуга РЦ-а

Правила коришћења рачунарских услуга Рачунског центра Електротехничког факултета Универзитета у Београду уведена су од стране декана Електротехничког факултета проф. др Миодрага Поповића и важе од 10.10.2007. год.

Погледајте правила коришћења услуга РЦ-а.

Сервиси РЦ-а за студенте

Веб апликација које омогућава студентима приступ информационом систему факултета ДОСИТЕЈ, који је намењен за подршку пословања факултета. Састоји се из два подсистема и постоји више од 10 година. ФИМЕС је информациони подсистем који служи за вођење финансијско-материјалног пословања факултета. ЕВИДЕС је информациони подсистем чија је улога у планирању и извођењу наставних процеса, вођењу евиденције о настави, студентима и предавачима. Константно се развијају и унапређују. Ове године је развијена нова генерација ова два информациона подсистема коришћењем најновијих софтверских алата.

Фајл и домен сервер за студенте, на коме студенти имају 100MB простора. Никаква подешавања нису потребна јер се користи кроз рачунаре РЦ-а. Сви студенти ЕТФ-а по упису аутоматски добијају налог, на располагању вам је 60 рачунара са свим потребним инсталираним софтвером.

На mirror серверима mirror.etf.bg.ac.rs величине преко 2 ТB,
налази се велики избор Open Source софтверa, које можете преузети.

Од ове године, студентима ће бити на располагању и ASP.NET hosting, пре свега за учење ASP.NET програмских алата, као и прве кораке у веб програмирању и самосталног постављања веб садржаја. Налози ће бити отварани по жељи студената, а у сагласности са правилником о коришћењу и дозвољеним садржајем.

Студентима са посебним одобрењем, потребама или захтевима на располагању је и PHP-MySQL hosting, за постављање јавних веб садржаја. Налози ће бити отварани према одобрењима и потребама студената, а у сагласности са правилником о коришћењу и дозвољеним садржајем.

  • Студентски сервиси
  • РЦ Домен
  • Mirror Open Source софтвера
  • ASP.NET Hosting
  • PHP-MySQL Hosting

Едукационе групе

С времена на време, РЦ ЕТФ-а формира волонтерске групе које раде на пројектима ради стицања стручних знања и вештина у раду са новим технологијама, могућности учествовања у развоју и раду пројеката и запослење.

 

РАЧУНСКИ ЦЕНТАР

Електротехнички факултет Универзитета у Београду

Булевар краља Александра 73 павиљон 2
Телефон: 3370 - 110, 3218 - 319, 3218 - 320
Фаx: 3218 - 433
Сајт: http://rc.etf.bg.ac.rs
Е-пошта: rc@etf.bg.ac.rs